Ο απόηχος μιας συναυλίας…..

Το Σάββατο 4 Απριλίου το βράδυ, στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, η MusicArt-Νέο Ωδείο Κοζάνης παρουσίασε την κεντρική της συναυλία στην οποία μετείχε μεγάλο μέρος των σπουδαστών και των καθηγητών του ωδείου. Σ΄ αυτή τη συναυλία επιλέχθηκε η σύνδεση της τέχνης της μουσικής με την τέχνη του χορού δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους, ακροατές και ερμηνευτές (μουσικοί και χορευτές), να ανακαλύψουν την αξία της δημιουργικής συνύπαρξης των δύο τεχνών.

 Οι μαθητές του ωδείου με τη βοήθεια των καθηγητών τους, οι οποίοι τόσο επί σκηνής όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας στάθηκαν αρωγοί και ενεργοί συμπαραστάτες στο όλο εγχείρημα, κατάφεραν ένα αποτέλεσμα συγκλονιστικό.

Μετά το τέλος λοιπόν της παράστασης και αφού έχει καταλαγιάσει ο πρώτος ενθουσιασμός των θετικών εντυπώσεων, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τις βαθύτατες ευχαριστίες μας πρώτα στους μαθητές μας, οι οποίοι αξιοποίησαν τις γνώσεις της χρονιάς που προηγήθηκε και κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις συνεργασίας που είχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα πάνω στη σκηνή.

Κατά δεύτερο λόγο θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς των μαθητών οι οποίοι το τελευταίο διάστημα υποστήριξαν τα παιδιά τους ακολουθώντας τον εξοντωτικό ρυθμό των δοκιμών, αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι η πρόβα ορχήστρας ή διαφόρων μουσικών σχημάτων συμβάλλει τα μέγιστα στη ζητούμενη παιδεία και μόρφωση των παιδιών τους.

Οι τελευταίες ευχαριστίες ανήκουν στους καθηγητές του ωδείου οι οποίοι συνέβαλλαν ώστε η προσπάθεια αυτή να έχει τους ωραιότερους καρπούς και απέδειξαν εμπράκτως ότι μια παραγωγική, αποδοτική και στοχευμένη εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να απογειώσει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Οι ευχαριστίες μας λοιπόν ανήκουν στο Μανώλη Χατζημανώλη ο οποίος εκτός της σολιστικής του παρουσίας στην παράσταση (τραγούδι-τρομπέτα) ήταν μέλος του ορχηστρικού συνόλου και παρουσίασε και την μόλις δύο ετών τάξη του σύγχρονου τραγουδιού. Ο κιθαρίστας Γιάννης Μητρούσης βοήθησε στο να συγχρονιστούν οι 25 κιθάρες που κατά διαστήματα υπήρχαν επί σκηνής ενώ η παρουσία του στην ορχήστρα ήταν καθοριστική. Οι καθηγητές του παραδοσιακού και του σύγχρονου τμήματος του ωδείου (Δημήτρης Λαδόπουλος-παραδοσιακό κλαρίνο, Παντελής Λιούλιος-drums-, Παντελής Μόσχογλου-μπουζούκι-, Μαρία Βλαχάβα-παραδοσιακή χορωδία-, Αχιλλέας Ταμπούρης-παραδοσιακό βιολί, Φωτεινή Γκιουλέκα-πιάνο, Χάρης Τριανταφυλίδης-ούτι-λαούτο) τόνισαν την διαφορετικότητά τους μέσα σε μια βραδιά που έτσι κι αλλιώς τα είχε όλα. Ο Πέτρος Ρίστας παρουσίασε την παιδική χορωδία και συντόνισε το σύνολο κιθάρας το οποίο πλαισιώθηκε από μέρος της ορχήστρας, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στις πιανίστριες του Ωδείου Βασιλική Ζλάτκου για την σημαντική πιανιστική της παρουσία κατά τη διάρκεια της συναυλίας στην Στέλλα Δαλαμπίρα για την παρουσία της στο πιάνο και την προετοιμασία των πραγματικά μικρών (αλλά μόνο στην ηλικία) μαθητριών της, και στις Ελένη Κουβακά και Αννέτα Σολομανίδου τόσο για την προετοιμασία των μαθητών τους όσο και για την πολύτιμη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Ιδιαίτερος και πολύτιμος ο ρόλος και η προσφορά των καθηγητών που βρίσκονταν οι ίδιοι μέσα στην ορχήστρα και έπαιζαν μαζί με τους μαθητές τους. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Αχιλλέας Ταμπούρης στο βιολί, ο Κώστας Θράβαλος στο βιολοντσέλο, η Θεοδώρα Ντουβεντζίδου στο φλάουτο έδωσαν άλλο αέρα στην ορχήστρα παίζοντας παρέα με τους μαθητές τους. Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες από καρδιάς στην  Άννα Παπαδοπούλου, μια εξαιρετική φίλη και πολλά χρόνια καλλιτεχνική συνεργάτιδά μας η οποία πλαισίωσε την εκδήλωση παρουσιάζοντας μια άλλη άποψη για τη σχέση μουσικής και χορού.

Τελειώνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά μας στη συναυλία ελπίζουμε αυτή να αποτελέσει μια ευχάριστη ανάμνηση για όλους όσους μετείχαν και ταυτόχρονα μια αφετηρία για μια καινούργια προσπάθεια όπου ο κεντρικός άξονας θα είναι και πάλι η παροχή παιδείας και μόρφωσης με βάση τον πολιτισμό και την τέχνη.

 Μαρία Καραγιάννη, καλλιτεχνική Διευθύντρια

 Στέλιος Καραγιαννίδης, υπεύθυνος Σπουδών

Advertisements
This entry was posted in Εκδηλώσεις, Κείμενα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s