Γενικά Υποχρεωτικά Μαθήματα

Τα γενικά υποχρεωτικά μαθήματα που διδάσκονται στο ωδείο αποτελούν εφόδια για ολοκληρωμένες σπουδές και απαραίτητες προυποθέσεις για την απόκτηση απολυτήριων τίτλων. Τα Υποχρεωτικά μαθήματα, σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη διάρθρωση των σπουδών του ωδείου, έχουν σκοπό την πολύπλευρη μόρφωση του μελλοντικού μουσικού, σολίστα ή μουσικοπαιδαγωγού, ώστε να έχει το γνωστικό υπόβαθρο που θα του επιτρέψει την ολοκλήρωση της μουσικής του προσωπικότητας.

 • Θεωρία της Μουσικής Σκοπός της η βαθιά και ουσιαστική εκμάθηση της μουσικής γλώσσας
 • Solfége – Dictée – Prima Vista Eξάσκηση της φωνής και του αυτιού σε διδαγμένα και αδίδακτα μουσικά κείμενα. Εξάσκηση στη γρήγορη και σωστή ανάγνωση των μουσικών κειμένων
 • Αρμονία Γνώση των πρακτικών της εναρμόνισης σε 4 επίπεδα που αντιστοιχούν σε αυτά της μικτής χορωδίας
 • Διεύθυνση Μπάντας Διδάσκεται στο μάθημα της Ενοργάνωσης. Αφορά κυρίως σπουδαστές πνευστών οργάνων και είναι η διαδικασία κατά την οποία ο σπουδαστής καλείται να ελέγξει και να κατευθύνει μία μπάντα υπό την επίβλεψη του δασκάλου του.
 • Μορφολογία Εξετάζεται το στυλ και η ανάλυση της φόρμας έργων που ξεκινάνε από παλαιότερες εποχές (Αναγέννηση, Μπαρόκ) και φτάνουν μέχρι τη σύγχρονη μουσική δημιουργία.
 • Ιστορία Μουσικής Εξετάζεται η μουσική όπως διαμορφώνεται από τη γέννησή της ως τις μέρες μας. Το μάθημα συνοδεύεται σε όλη τη διάρκεια του από ακροάσεις των ειδών μουσικής ανά εποχή και από ξεχωριστά μουσικά παραδείγματα και πρωτότυπες σημειώσεις.
 • Οργανογνωσία Εξετάζεται το κάθε όργανο χωριστά, ως προς τις δυνατότητές του και τις χρήσεις του. Το μάθημα δίνει τα εφόδια σε σπουδαστές του μαθήματος της φούγκας να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της ενορχήστρωσης αλλά και στους μελλοντικούς συνθέτες οι οποίοι καλούνται να συνθέσουν για όργανα τα οποία εκτελεστικά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν. Πολύ χρήσιμο κρίνεται επίσης το μάθημα και για σπουδαστές προχωρημένων τάξεων στην οργανική μουσική, οι οποίοι καλούνται μέσα από το μάθημα της μουσικής δωματίου ή των ορχηστρικών συνόλων να συμπράξουν με όργανα τα οποία τους είναι από τεχνικής άποψης άγνωστα.
 • Χορωδία – Ορχήστρα Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν σε ομάδα με τα πλεονεκτήματα αυτού. Μαθαίνουν την χορωδιακή ή ορχηστρική πειθαρχία, ενώ ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με έργα του κλασικού και όχι μόνο και εξοικειώνονται με μια σειρά ποικίλων έργων διαφορετικών εποχών και τεχνοτροπιών Επίσης πρόκειται για μάθημα στο οποίο ο σπουδαστής καλείται να κάνει άμεση πράξη τις γνώσεις και τις τεχνικές που αποκτάει στα ατομικά μαθήματα. Πέρα από τις γνώσεις που αποκτιούνται και τη διαρκή εξάσκηση, σ’ αυτό το μάθημα ο σπουδαστής μαθαίνει να ακούει και κατ επέκταση γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών οργάνων που υπάρχουν στο ορχηστρικό σχήμα που μετέχει. Παράλληλα εξοικειώνεται με το ομαδικό παίξιμο ή τραγούδι, μαθαίνει τις ιδιαιτερότητές του και συνηθίζει στην ιδέα του μαέστρου ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για την λειτουργία του σχήματος.
 • Μουσική Δωματίου ο σπουδαστής έρχεται σε επαφή με έργα της λόγιας κλασικής μουσικής που αντιστοιχούν σ’ ένα ευρύ φάσμα εποχών και τεχνοτροπιών και ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα ρεπερτόριο το οποίο τον καθιστά έτοιμο για την αρχή μιας επαγγελματικής σολιστικής καριέρας
 • Πρακτικό διδασκαλείο ο σπουδαστής έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα της διδασκαλίας υπό την επίβλεψη έμπειρων και καταξιωμένων παιδαγωγών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εξηγήσουν και να δώσουν λύση σε οποιοδήποτε ζήτημα τους θέσει ο μαθητής και μελλοντικός δάσκαλος. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται στον σπουδαστή μια ξεχωριστή ευκαιρία όπου η δική του φρεσκάδα στη διδασκαλία συναντά την εμπειρία των δασκάλων του δίνοντάς του έτσι ουσιαστικά εφόδια για την απαιτητική αγορά εργασίας.
 • Prima Vista Ιδιαίτερα χρήσιμο μάθημα για τους σπουδαστές κυρίως των οργάνων ορχήστρας. Στο μάθημα ο σπουδαστής μαθαίνει να αντιμετωπίζει άμεσα τονικά, ρυθμικά και τεχνικά ζητήματα, αναπτύσσοντας τρόπους και τεχνικές ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο σε σχήματα δωματίου όσο και σε ορχήστρες.

Τα μαθήματα της Prima Vista, της Μουσικής Δωματίου και της Διδασκαλίας είναι ΑΤΟΜΙΚΑ και απευθύνονται σε σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής του Ειδικού Μαθήματος. Τα υπόλοιπα Υποχρεωτικά μαθήματα είναι ΟΜΑΔΙΚΑ και διδάσκονται σε εβδομαδιαία βάση.

Ο τελικός βαθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων, που προκύπτει μετά από εξετάσεις αναγράφεται στον τίτλο σπουδών τους, με την ένδειξη: «Άριστα», «Λίαν Καλώς», «Καλώς».

Η βελτίωση βαθμού μπορεί να γίνει σε επόμενη εξεταστική περίοδο, χωρίς να απαιτείται η επαναφοίτηση του υποψηφίου.